UN CLOT ÉS PER CAVAR-HI, primer llibre de definicions

krauss sendakSi fem un clot entre els llibres que darrerament han aparegut a Kalandraka, trobarem un Sendak diferent. El Maurice Sendak autoir i il·lustrador d’Allà on viuen els monstres i de tots aquells llibres psiquedèlics desapareix. I es posa a disposició només com a il·lustrador. Passa a un segon pla aparent per deixar pas als escriptors.

UN CLOT ÉS PER CAVAR-HI, primer llibre de definicions, Ruth Krauss i Maurice Sendak, Ed. Kalandraka

Un clot és per cavar-hi, primer llibre de definicionsSi un dia us cau a les mans Un clot és per cavar-hi i en quedeu enamorats, no us estranyeu. Perquè ja li ha passat abans a molta altra gent. Maurice Sendak i Ruth Krauss van col·laborar en vuit llibres. La Ruth, ja havia escrit uns quants llibres per a infants. I en va escriure uns quants més. En Maurice, ja havia començat a il·lustrar alguns llibres. I en va il·lustrar molts més. Però quan van fer conjuntament Un clot és per cavar-hi, segurament, van aconseguir unir el millor de tots dos. I van aconseguir posicionar el llibre com a el més interessant en l’àmbit infantil. Va ser un autèntic fenomen. Per primera vegada, un lllibre connectava amb els nens d’una manera inqüestionable.

Sendak encara no havia publicat el llibre que el catapultaria a la fama (Allà on viuen els monstres). No ho faria fins al cap d’onze anys. I Ruth Krauss, tampoc havia arribat al gran públic. Però un dia escriuen Un clot és per cava-hi i revolucionen el panorama de la literatura infantil!

I per què? Si tal com diu el subtítol del llibre, tan sols és un “primer llibre de definicions”? Doncs perquè quan ajuntem Krauss amb Sendak, s’uneixen dues particulars maneres de mirar que connecten directament amb l’essència infantil.

Què té d’especial aquest llibre?

Els braços són per abraçarAquest és un llibre “enciclopèdic”. Aparentment és un llibre de coneixements, un llibre de definicions. I, per tant, esperaríem trobar-nos davant d’una mena de diccionari. Amb tota la càrrega cultural de mitjans del segle 20 (recordeu que es va editar per primera vegada l’any 1952).

Però n’obrim la primera pàgina i veiem que Krauss i Sendak no parlen des de la càtedra oficial. Ells no escriuen des de la perspectiva que s’havia fet fins aleshores en què qui té el coneixement decideix què és important i què no. Aquest no és un llibre ni acadèmic ni moralista. Krauss i Sendak són els pioners en operar un canvi que sorprendrà. I que generarà una tradició que encara dura.

Un clot és per cavar-hi és el primer llibre que eleva l’infant a la categoria de catedràtic. Per tant, les definicions que hi trobem, són escrites des de la perspectiva de l’infant. Desplacen el focus del coneixement per preguntar als nens sobre la realitat. I els nens responen amb la seva lògica. Per això, un clot no és un tros de terra del qual se n’ha sostret una porció, sinó que un clot és per cavar-hi. I un mestre és per treure’t espines del dit. O els dits dels peus són per bellugar-los. I a falda és perquè les engrunes no et caiguin a terra. I un llumí -evidentment-, és per bufar-lo.

Un llibre és per mirar-se'l

UN CLOT ÉS PER CAVAR-HI

UN CLOT ÉS PER CAVAR-HI

KRAUSS, RUTH

ISBN: 978-84-8464-244-2

Editorial: KALANDRAKA

Nº páginas: 48

Año de edición: 2016

Donde comprarlo

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *