OBRA COMPLETA BERNAT METGE

OBRA COMPLETA BERNAT METGE

Editorial:
BARCINO,,EDITORIAL
Año de edición:
ISBN:
978-84-16726-16-5
Páginas:
392
Encuadernación:
Cartoné
25,95 €
IVA incluido
En stock
Añadir a la cesta

Aquest volum, desè títol dels «Imprescindibles», recull, per primer cop des de fa 50 anys, l'Obra Completa de Bernat Metge, que sorprendrà els lectors d'avui, ja que la paròdia era un dels seus gèneres preferits. La seva obra mestra, Lo somni, prologada i anotada per Lola Badia, és una mostra de la millor prosa en català, i toca des de temes filosòfics, com la immortalitat de l'ànima, fins a temes tan candents com la misogínia i la defensa de les dones.
El primer text del llibre, el Sermó, estrafà el típic sermó dels predicadors, proclamant just el contrari del que aquells recomanaven. El segon, La medicina, se'n riu d'una prescripció mèdica. L'Església i la medicina universitària eren puntals de la societat del segle XIV, però Metge s'ho pren alegrement i se'n burla. Al Llibre de Fortuna i Prudència frena i objectiva. El narrador, un alter ego de l'autor, està indignat amb el món que l'envolta: la pèrdua del benestar econòmic i del respecte social l'aclaparen com si la mala sort, la temible i arbitrària Fortuna, guiés, implacable, el seu destí. Ha comprovat que ser honest no comporta cap premi.
Aquestes tres primeres obres del llibre són en vers occitanocatalà i per això es presenten acarades a una versió en català actual en prosa.
La segona part del volum conté tota la seva obra literària en prosa: L'Ovidi enamorat, que com el seu títol indica, beu de fons clàssiques; El Valter e Griselda, una historieta que ja trobem en Petrarca i Bocaccio i que, anuncia la revolució literària que s'apropa. I, per descomptat, la millor obra en prosa del segle XIV, Lo somni, un dels cims de la nostra literatura.
El desè volum dels «Imprescindibles» ret un homenatge al centenari de l'editorial, que va començar, precisament, amb una edició de Lo somni.